Noen av de norske motemerkene du bør kjenne til

Det er mange spennende motemerker som man bør kjenne til, merker som holder på å slå igjennom internasjonalt og nasjonalt. Her kan vi bare presentere noen av dem, men vi håper å etterhvert kunne vise frem flere designere. Send gjerne inn beskrivelser av designere som du mener trenger å løftes frem i lyset.

Iben

Iben er en motekolleksjon hvor designerne har trukket frem mange elementer fra den norske naturen og den norske kulturen. Dette er kombinert med fransk feminitet for å skape et minimalistisk og androgynt image. Samtidig har designeren ikke glemt at det er ekte folk som skal bruke produktene. Plaggene er ikke ment bare for catwalken.

Kolleksjonens rene linjer er kombinert med komfort så man kan trives i klærne og føle seg vel. Designerne Anh-Marthe sier selv at kolleksjonen ”representerer en person som både fascinerer og inspirerer deg.”

Elle&il

Når man ikke finner noe som passer innen basisklær, hva skal man gjøre? Svigersøstrene Rikke og Lene Holmen-Jensen ble så irritert etter å ha lett etter tidløse moteklær uten å finne noen, at de startet sin egen kolleksjon.
Elle&il er spesielt fordi de fokuserer kun på det tidløse og basisklærne. Dette er de klærne du ofte går med og som du kan style for å få forskjellige ”look”.

Med denne kolleksjonen så håper de å nå ut til et bredere publikum, nå de som er opptatt av kvalitet, komfort og brukervennlighet. Dette betyr ikke at det er et kjedelig merke, langt derifra, men de har klart å sikte seg inn på et spennende marked med kjøpevillige kunder.

Aphru

I likhet med flere andre designmerker så ble Aphru født for å møte et behov hos designerne. I dette tilfellet så var det Anita Godell som savnet hverdags/fest klær med komfort. Hun reiste mye i jobben og følte det var vanskelig å finne de rette klærne som holdt seg pene gjennom hele dagen og som var komfortable.

Denne kolleksjonen er feminin og definitivt norsk. Hun har skapt en kolleksjon som tåler reise og lange dager fylt med møter, shopping eller annet. Med enkle grep så kan klærne gjøres om fra hverdagslig til fest, fra shopping til møter.
Det er spesielt viktig at alle sømmer er myke og plassert riktig så de ikke gnager eller blir ubehagelig når man sitter mye. Klærne produseres i Milano i et eget studio og dette kommer tydelig frem.

STAY

Trendmerke STAY fikk en god start takket være at designeren Marianne Haaning inngikk i et spennende samarbeid med Carlings. I tillegg så har hun mye erfaring med design ettersom hun var den ene halvparten av designerduoen Haaning&Htoon. De var kjent for sin stilrene design og det beste av dette samarbeidet lever nå videre i STAY.
Det feminine står sterkt i dette merket, med vakre sømmer og spennende lag på lag garderober. Hun har med seg den rene norske naturen i kolleksjonen, men innlemmer også stiler fra storbyer som Tokyo, Paris og London. Så man får en allsidig kolleksjons som har litt for alle. For de som ønsker er en mer androgyne stil så har STAY lagt til rette for dette med å skape en lag på lag kolleksjon som også kan vise sin androgyne stil.

Flere designere

Det er selvsagt også flere andre designere som leverer gode produkter. Dessverre så er det mye utskiftninger blant designerne, mye på grunn av de vanskelige lønnsforholdene. Høy skatt og høye priser på stoff, moms og andre utgifter er nok til å knekke mange designere nesten før de får kommet ut av startgropen.